Стратфор: Ердоган почиње репресију оружаних снага

17-07-2016 10:36:42 | | / vostok.rs |


Влада турског председника Реџепа Тајипа Ердогана ће након неуспешног државног удара започети репресију оружаних снага те земље, што ће се негативно одразити на њене могућности, сматрању аналитичари америчке агенције Стратфор.

Будући да је државни пуч организован унутар појединих војних структура, Ердоган и његова Партија правде и развоја биће приморани да употребе ригорозне репресивне мере према војсци, објашњава се у анализи.

То ће, како се наводи, додатно искомпликовати однос Анкаре према војним структурама, поготову када је реч о спровођењу политике и националне стратегије, пошто ће репресивне мере уништити борбени дух и јединство, док ће хапшења утицати на дезорганизацију војске.

Слабљење војске ће се такође негативно одразити и на спремност Турске да се бави актуелним изазовима, а то су борба против Радничке партије Курдистана и могућност евентуалног уласка турске војске у Сирију.

Истовремено, дезорганизација у редовима турске војске може да нашкоди и другим играчима у региону, пише Стратфор, а као пример наводи улогу Турске у међународној коалицији за борбу против терористичке организације ДАЕШ коју предводе САД.

Стратфор додаје и да се Ердоган већ неко време прибојавао могућности државног удара, пошто их је у модерној историји Турске било већ четири, а сада сваком војнику за ког се утврди да је на било који начин повезан са исламским проповедником Фатулахом Гуленом прети затвор због учешћа у организацији пуча.