„Волстрит џурнал“: Вашингтон ће морати да прави уступке Русији

18-07-2016 09:31:29 | | / vostok.rs |


Пошто је САД потребна сарадња са Москвом у решавању сиријске кризе, Вашингтон ће морати да прави уступке који ће у перспективи довести до укидања санкција, пише „Волстрит џурнал“.

Државни секретар САД Џон Кери је чест гост у Москви и све чешће показује спремност за сарадњу. Како су саопштили медији, током своје последње посете Кери је предложио Русији идеју стварања заједничке америчко-руске групе за размену оперативних и обавештајних информација и синхронизацију акција против терориста, наводи амерички лист.

Међутим, Москву, чини се, не интересује много овакав предлог, јер заједничко учешће у мировном процесу подразумева партнерски однос двеју земаља, а значи да не може бити реализовано у условима антируских санкција. Потпуно је могуће да ће САД ускоро бити спремне да укину санкције у замену за заједнички план о Сирији, пише аутор чланка.

Русија има све разлоге за оптимизам по овом питању, јер је став Вашингтона у последње време постао прилично савитљив. Само пре годину дана САД су изричито одбацивале сваку идеју сарадње са Русијом у блискоисточном конфликту. Ипак, од тада се много променило — руско учешће у решавању кризе показало се ефикасним и Вашингтон је схватио своју немоћ у овој кризи, нагласио је лист.

Осим тога, јединство ЕУ по питању очувања санкција се распада, посебно од када су САД сконцентрисале своју пажњу на Сирију, оставивши Немачкој решење украјинске кризе. На овај начин, Москва има разлог да верује да ће руска помоћ у решавању кризе на Блиском истоку утицати на став како Вашингтона, тако и Берлина, закључује аутор чланка.

Раније је саопштено да је дводневна посета Џона Керија Москви током које се састао са председником Владимиром Путином и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом била продуктивна. Стране су договориле кораке за прекид ватре и стварање услова за политичку транзицију у Сирији.