Свечано затворен четврти Фестивал руске музике „Бољшој“

18-07-2016 09:51:37 | | фото: Н.Малић Катанић/ vostok.rs |

Доделом награда најбољим такмичарима и концертом србског виолинисте Немање Радуловића са ансамблом „Дабл Сенс“ свечано је затворен четврти Фестивал класичне руске музике „Бољшој“ на Мећавнику.

ФОТО: Н.Малић Катанић

ФОТО: Н.Малић Катанић

Међу 65 талентованих такмичара из Србије, Републике Српске и Русије, жири, чији су састав чинили пијаниста Јури Розум, декан Факултета музичке уметности из Београда, Љиљана Несторовска и професор Зоран Комадина, издвојио је шест најистакнутијих музичара из млађе (од 13 до 17) и сениорске категорије (од 18 до 25 година). Наведени трочлани стручни састав у млађој категорији уручио је златну матриошку Александри Латиновић, сребрну Галини Николин, док је бронзана матриошка припала Маслова Екатарини. У сениорској категорији златну матриошку освојио је Милосав Бојичић, сребрну Јана Момировић, а бронзану Мина Марчетић.

ФОТО: Н.Малић Катанић

ФОТО: Н.Малић Катанић

„Коментаришући наступе младих такмичара, сви чланови жирија били су тужни што не могу ових шест матриошки да отворе, како се то иначе ради у животу, па да из сваке од тих матриошки искочи много малих матриошки и да сви добију награду… Мислим да ћемо за следећу годину да замолимо ‘Гаспром Њефт’ да направи баш такве праве, сложене матриошке које имају много делова, да олакшају посао жирију. Наравно то ће бити много скупље, али таленат вреди!“, оценио је председник жирија Јури Розум. По завршетку шаљивог излагања, руски пијаниста додао је да је убеђен да „Бољшој“ фестивал представља један велики корак у биографији сваког учесника.

ФОТО: Н.Малић Катанић

ФОТО: Н.Малић Катанић

Четврти „Бољшој“ фестивал свечано је затворио његов оснивач Емир Кустурица, који је излагање започео хумористичком нотом коментаришући пуну концертну салу.

„Људи, толико вас је као да је неки сајам атуомобила, а не концерт класичне музике! Мени је ово нормално кад је нека шатра, или када нека певаљка пева… Да ли то говори о томе да се ми мењамо? Ако се не мењамо ми, мења се амбијент.“

ФОТО: Н.Малић Катанић

ФОТО: Н.Малић Катанић

Прослављени редитељ закључио је да убудуће треба да се повећа број такмичара на „Бољшоју“ на сто талентованих младих људи, као и да их буде мало више из Русије, како бисмо, према његовим речима, преполовили то братство између Србије и Русије.

ФОТО: Н.Малић Катанић

ФОТО: Н.Малић Катанић

Анђела Андрић