Немачка могла да повуче своје трупе из турске базе „Инџирлик“

18-07-2016 07:24:11 | | / vostok.rs |


Баварски премијер Хорст Зехофер запретио је да би Немачка могла да повуче своје трупе из турске базе „Инџирлик“, стављајући тиме своју анти-исламистичку мисију под сумњу.

Изјава баварског премијера дошла је након што Турска није дозволила овом вишем немачком званичнику да посети ваздушну базу на југу Турске, да би се састао са немачким војницима који тамо служе у операцијама борбе против терористичке групе ДАЕШ у Сирији и Ираку.

„Ако турска влада настави да упорно одбија све напоре и дипломатију и одбије приступ посланицима… Не могу да замислим да ће парламент, којем је забрањено да се сретне са својим сопственим трупама, гласати за наставак размештања у овој ваздушној бази“, изјавио је Зехофер на конференцији за медије у Минхену.

Он је додао да би овај догађај требало посматрати у контексту немачке посматрачке мисије у међународним операцијама које у Сирији и Ираку предводи САД.

Немачка у Турској има неких 200 трупа и авионе „Торнадо“ опремљене ваздушним системом за упозорење и контролу „авакс“, који од јануара изводи извиђачке мисије у Сирији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут