Турска ће тражити изручење Гулена из САД

19-07-2016 08:44:27 | | / vostok.rs |


Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је на телевизији Си-Ен-Ен да ће Турска у најскорије време упутити Сједињеним Америчким Државама званичан захтев за изручење опозиционог турског политичара Фетулаха Гулена.

Раније је званични представник Беле куће Џош Ернест изјавио да ће у случају добијања захтева за Гуленово изручење од Анкаре, Вашингтон размотрити захтев у складу са билатералним споразумом о изручењу.

У петак је група припадника војске покушала да изврши војни преврат у Турској. На улице Анкаре и Истанбула изашла је војна техника, чули су се пуцњи и експлозије. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да покушај пуча није успео и да ће бити потпуно сузбијен.

Бела кућа је саопштила да САД јако цене везе са својим НАТО савезником Турском и позивају све стране да покажу уздржаност и поступају у оквиру владавине права након неуспешног покушаја државног удара у тој земљи.

"САД снажно подржавају демократски изабрану грађанску владу Турске и демократске институције те земље", рекао је Џош Ернест на брифингу за новинаре, пренео је Ројтерс.