ОК Русије: Извештај о допингу тражи свестрану истрагу

19-07-2016 11:01:04 | | / vostok.rs |


Олимпијски комитет Русије у потпуности подржава примену оштрих мера према спортистима који користе допинг, међутим, увек ће штитити права чистих спортиста, наводи се у саопштењу те организације.

Независна комисија ВАДА, на челу са Ричардом Меклареном, у понедељак је објавила резултате своје истраге. У њима је комисија оптужила Русију за махинације са допинг-тестовима током Олимпијских игара 2014. године у Сочију.

„Као поборник борбе против допинга са нултом толеранцијом, Олимпијски комитет Русије је спреман да пружи пуну помоћ и да сарађује, према потреби, са свим међународним организацијама“, наводи се у званичном саопштењу Олимпијског комитета Русије.

Ипак, у организацији се уопште не слажу са мишљењем Мекларена који сматра да се могућа суспензија стотина чистих руских атлетичара са Олимпијских игара може мерити са „непријатним последицама“ оптужби које се налазе у извештају комисије.

Осим тога, у Олимпијском комитету Русије су подсетили да се све оптужбе у овом тренутку темеље пре свега на основу изјаве Грегорија Родченикова који се налази у самом центру шеме коју је он створио.

„Олимпијски комитет Русије у потпуности подржава примену максимално оштрих мера против оних који користе препарате или оних који наговарају друге да их користе. Истовремено, у пуном складу са Олимпијском повељом, Олимпијски комитет Русије ће увек штитити права чистих спортиста. Они који током читаве своје каријере захваљујући напорном тренирању, таленту и снази воље желе да остваре свој олимпијски сан не треба да зависе од неоснованих оптужби или криминалних акција одређеним људи. То је наша принципијелна позиција“, наводи се у званичном саопштењу Олимпијског комитета Русије.