Кери и Мејова разговарали о испуњавању Минског споразума

20-07-2016 07:48:00 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Џон Кери је након састанка са премијером Велике Британије Терезом Меј и министром спољних послова Борисом Џонсоном изјавио да је разговарано о реформама у Украјини и испуњавању Минског споразума.

„Такође смо разменили мишљења о неопходним реформама у Украјини, о томе како бисмо могли да покренемо пуну реализацију Минског споразума и шта је све потребно, како са руске, тако и са украјинске стране да би се направили помаци у Минском процесу“, рекао је Кери.

Украјинске власти су у априлу 2014. започеле војну операцију против самопроглашених ЛНР и ДНР које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године.

Према последњим информацијама УН, више од 9.400 људи страдало је у сукобима у Украјини. Питање решења ситуације у Донбасу се разматра, укључујући и током сусрета минске контакт-групе, која је од септембра 2014. године усвојила већ три документа којима се регулишу кораци за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених страна се наставља размена ватре.

Државни секретар САД Џон Кери потврдио је да ће се представници министарстава спољних послова РФ и САД ускоро састати да би расправљали о ситуацији у Сирији и заједничким акцијама у борби против терористичких организација.

"Данас сам поново разговарао са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом. Обојица верујемо да разумемо правац којим се крећемо, као и шта је потребно постићи. Наше групе (дипломата) ће се ускоро састати како би наставиле ове кораке и повећале наше могућности у борби са Ал Каидом и ДАЕШ-ом“, рекао је Кери на конференцији за штампу у Лондону.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут