Телеграф: Други пуч изводи Ердоган

21-07-2016 08:52:47 | | / vostok.rs |


Неуспели војни пуч може довести до искључења Турске из НАТО-а, пишу британски медији. Разлог за то може бити реакција председника Реџепа Tајипа Ердогана — он је искористио тај догађај за обрачун са политичким неистомишљеницима.

„Покушај војног пуча од стране групе војника прошле недеље је доживео неуспех, али зато други пуч — овог пута од стране Ердогана — добија на снази. Жртве постају они који се не слажу са ауторитарном владавином турског председника“, наводи британски „Телеграф“.

Лист подсећа да је Турска за НАТО увек представљала посебну вредност. Од времена Хладног рата са СССР-ом тамо су се налазиле војне базе и нуклеарно оружје. За време и након војних акција у Авганистану, Ираку и Сирији турска одскочна даска је била важна због географског положаја.

Без обзира на све то у Вашингтону су након неуспешног војног удара саопштили да Турска може бити искључена из Северноатлантске алијансе. То јасно показује колико су погоршани односи Анкаре са њеним западним партнерима.

Последњих неколико дана у Турској су у току масовне чистке неистомишљеника. Након 8.000 ухапшених и отпуштених из војске, полиције и државних установа, под ударом су се нашли радници из сфере образовања.

Више од 15.000 људи је отпуштено са факултета због наводне везе са Фехтулахом Гуленом, турским опозиционаром који живи у САД. Управо њега Ердоган оптужује за организацију нереда и од Вашингтона тражи његово изручење.

Као одговор на то државни секретар САД Џон Кери је упозорио Анкару да је могу искључити из НАТО-а ако власти не прекину масовни прогон опозиције и њених симпатизера. Чланство у Алијанси подразумева поштовање одређених демократских процедура и Вашингтон је обећао да ће пажљиво пратити развој ситуације у Турској.

Осим тога, забринутост код савезника изазивају и жеља Ердогана да исламизује земљу и његово флертовање са радикалним исламистима у Сирији.

„Ако он настави исламску политику, НАТО-у ништа друго неће оставити осим да се ослободи од проблематичног савезника“, закључује лист.