Асад: Ердоган користи пуч за своје циљеве

22-07-2016 07:44:47 | | / vostok.rs |


Сиријски председник Башар ел Асад оптужио је Реџепа Тајипа Ердогана да користи неуспели војни пуч да „примени сопствену екстремистичку агенду“, која угрожава како Турску, тако и њене суседе.

„Ердоган користи покушај пуча да примени екстремистичку агенду, агенду Муслиманске браће у Турској“, рекао је Ердоган у интервјуу за кубанску новинску агенцију „Пренса Латина“.

„То је опасно како за Турску, тако и за суседне земље, укључујући Сирију“, истакао је Асад, оштри Ердоганов критичар.

Односи између Асада и Ердогана, некад блиских савезника, погоршани су од почетка конфликта у Сирији 2011. године.

Званични Дамаск оптужује Анкару да подстиче грађански рат тиме што подржава исламистичке побуњенике и допушта страним џихадистима да пређу турску границу и уђу у Сирију, док је Ердоган пуно пута позвао Асада да поднесе оставку на позицију сиријског председника.

Асад у интервјуу „Пренси Латини“ није желео да одговори на новинарско питање да ли би волео да је Ердоган свргнут са власти у покушају пуча 15. јула.

„Ми се не мешамо, не правимо грешке тврдећи да би Ердоган требало да остане или оде. То је проблем Турске и турски народ треба о томе да одлучи“, истакао је Асад.

„Оно што је још важније од војног пуча, то су процедуре и кораци које предузимају Ердоган и његова свита“, навео је сиријски председник, мислећи на мере укључујући масовна отпуштања судија и професора.

„Ердоган користи војни пуч да у Турској уведе своју екстремистичку агенду, агенду Муслиманске браће, а то је опасност за Турску и суседне земље, међу којима је и Сирија“, рекао је Асад.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут