Француска: Тешко разумети ко крив за ситуацију у Украјини

22-07-2016 03:51:03 | | / vostok.rs |


„Понекад је тешко разумети ко је заправо крив за ситуацију у Украјини. Због тога треба поново оживети ’нормандсијски формат‘“, изјавио је шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро, говорећи у Центру за стратешка међународна истраживања у Вашингтону.

„Ми понављамо од случаја до случаја, на састанцима са министрима и шефовима држава да треба оживети тај (нормандијски) формат како бисмо се вратили питању и разумели ко је одговоран за то: Руси? Украјинци? Понекад се и сам то питам“, изјавио је Жан-Марк Еро.

„Да ли смо сви ми задовољни садашњим статусом кво — ми нисмо задовољни. Наставићемо да покушавамо да тражимо решење. Желели бисмо да укинемо санкције, али су потребни резултати“, изјавио је француски дипломата и додао да су Европљани, када је дошао крајњи рок за санкције, одлучили да нема довољно резултата како би оне биле укинуте.

Односи између Русије и Запада су се погоршали због ситуације у Украјини. Санкције, које су крајем јула прошле године ЕУ и САД увеле неким лицима и руским компанијама, проширене су на целу руску економију.

У августу 2014. године, Москва је увела једногодишњи забрану увоза одређених прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције Русији. Ембарго је касније продужен за још годину дана.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут