Ердоган: Три месеца ванредног стања можда неће бити довољна

22-07-2016 04:24:09 | | / vostok.rs |


Турска је ушла у други дан ванредног стања, а председник Реџеп Тајип Ердоган је наговестио да три месеца можда неће бити довољно за чистку одговорних за прошлонедељни неуспели војни пуч.

Ердоган је рекао Ројтерсу да не постоје препреке за продужење ванредног стања, које је ступило на снагу јуче, један сат после поноћи по локалном времену, а потом добио и потврду парламента.

У периоду ванредног стања Влада може да доноси посебне декрете и држи осумњичене дуже у притвору без суђења, пренео је „Блумберг“.

Турски вицепремијер Нуретин Чаникли је изјавио да је продужавање притворског периода једини начин да се разбије мрежа присталица имама Фетулаха Гулена, ког власти оптужују за организовање пуча.

„Та група је пуштала корење у Турској 40 година. Биће потребно још 20 година да се рашчисти. Не можемо да приуштимо да чекамо тако дуго“, рекао је Чаникли.

Неки други министри, међутим, сматрају да неће бити потребно да ванредно стање траје три месеца.

Министар економије Нихат Зејбекчи мисли да ће ванредно стање бити укинуто у року од 40 дана.

Ердоган је за британску агенцију рекао и да је било значајних обавештајних пропуста уочи покушаја пуча, као и да ће оружане снаге брзо бити преструктуриране.

Казао је такође да ће покрет Гулена, који живи у егзилу у САД, бити третиран као „још једна сепаратистичка терористичка организација“, повлачећи паралелу са борбом државе против курдских екстремиста током прошле три деценије.