Горбачов позвао МОК да буде праведан према руским спортистима

23-07-2016 10:54:06 | | / vostok.rs |


Бивши председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов обратио се председнику Међународног олимпијског комитета Томасу Баху сa молбом да узме у обзир његово мишљење приликом доношења одлуке о дозволи руским спортистима да учествују на Олимпијским и Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру.

„Подржавам борбу против забрањених препарата у спорту. То је зло које треба да буде искорењено. Спортисти код којих је употреба допинга доказана треба да буду удаљени сa такмичења. Дубоко ме потреса чињеница да међу чиновницима и спортистима који су ’ради победе по сваку цену‘ употребљавали допинг и фалсификовање, има и држављана Русије. Из тога треба да буду извучени озбиљни закључци. Неопходно је спровести марљиву истрагу, казнити кривце и предузети мере да се у будућности не дозволи нешто слично. Уверен сам да ће то бити учињено“, навео је Горбачов у саопштењу.

Он је истовремено изразио забринутост због могућности да руски спортисти који нису користили допинг буду удаљени сa Oлимпијских игара.

„Истовремено ме забрињава и изазива ми огорчење могућност да у случају удаљавања руских спортиста сa Oлимпијских игара заједно сa кривцима буду кажњени и недужни“, навео је Горбачов.

Обраћајући се председнику и члановима Међународног олимпијског комитета, Горбачов је нагласио да је за њега „неприхватљив принцип колективног кажњавања“.

„Уверен сам да то противречи самој култури oлимпијског покрета, заснованој на општељудским вредностима, хуманизму и владавини права. Надам се да ћете пажљиво размотрити ове аргументе и донети праведну одлуку“, пише бивши совјетски председник.