Шчербаков: Скандал са допингом инструмент за стварање преседана

23-07-2016 04:43:02 | | / vostok.rs |


Генерални секретар Атлетске федерације Русије Иван Шчербаков изразио је подршку руским атлетичарима.

„Ја сам против сваке политизације спорта — то није у складу са олимпијским принципима. Велика девиза ’О спорте, ти си мир!‘ престаје да важи, што је жалосно“, рекао је Иван Шчербаков.

Он је навео да је Међународна асоцијација атлетских федерација огрезла у корупцију и да таква ситуација негативно утиче на спортисте. Шчербаков је нагласио да некоме одговара суспензија руских атлетичара са Олимпијских игара, посебно ако се узме у обзир улога новца у савременом спорту.

„Скандал са допингом изгледа натегнуто. Сматрам да је то једноставно инструмент за стварање преседана“, рекао је Шчербаков.

Према његовом мишљењу, иако није дата последња реч, питање суспензије атлетичара из Русије је већ фактички решено.

„Ја се залажем за подршку руским атлетичарима и говорим им: Не падајте духом! Све је пред вама. То нису последње Игре на којима можете да покажете снагу и моћ. Ипак, ја не подржавам изјаве у корист бојкота Олимпијских игара. Мислим да ту треба бити уздржан и стрпљив и да не треба падати на провокације“, изјавио је генерални секретар.

Руски Савет Федерације није искључио могућност бојкота Олимпијских игара, док је потпредседник Државне думе позвао спортисте читаве репрезентације да не путују у Рио.