МОК дозволио руским спортистима такмичење на Олимпијади

25-07-2016 08:49:43 | | / vostok.rs |


Међународни олимпијски комитет (МОК) донео је одлуку да дозволи спортским федерацијама да донесу индивидуалне одлуке да ли ће „чистим“ руским спортистима бити дозвољено да се такмиче следећег месеца у Бразилу.

Извршни одбор МОК-а ову одлуку је донео након одржане конференције.

„Руски спортисти у било ком од 28 олимпијских спортова морају да сносе последице онога што се своди на колективну одговорност да би се заштитила кредибилност олимпијских такмичења и на њих се не може применити ’претпоставка невиности‘. Са друге стране, према правилима природног права, мора се применити појединачно право које следује сваком људском бићу. То значи да се сваком спортисти мора пружити могућност да оповргне примену колективне одговорности у свом појединачном случају“, пише у саопштењу.

„МОК неће прихватити учешће било ког руског спортисте на Олимпијским играма у Рију 2016. колико тај спортиста не испуни доле наведене услове. МОК ће дозволити учешће само уколико спортиста може да обезбеди доказе који задовољавају његову Међународну федерацију (МФ) у вези са следећим критеријумима: МФ треба да изврши појединачну анализу антидопинг резултата одговарајућег спортисте, узимајући у обзир само поуздане адекватне међународне тестове и специфичности спорта спортисте и његових правила, како би се осигурали једнаки услови“, наводи се у саопштењу.

Руским спортистима који су користили допинг биће забрањено да учествују на Олимпијским играма 2016.

Они спортисти којима буде дозвољено да учествују на такмичењу морају бити спремни за допунске провере. У случају да спортиста не буде доступан за такву проверу, МОК ће му одмах одузети акредитацију.

„Руском Олимпијском комитету није дозвољено да пошаље било којег спортисту који је био кажњен због узимања допинга на Олимпијске игре у Рију 2016, чак и ако је тај спортиста одслужио казну“, наводи се у саопштењу за медије МОК-а.

Конференција је одржана након што је Суд за спортску арбитражу (ЦАС) потврдио одлуку Међународне асоцијације атлетских федерација (ИААФ) о забрани руским атлетичарима да учествују на такмичењима.