Конашенков: Бугарска да за почетак провери извештаје о реалном стању ствари

26-07-2016 09:12:47 | | / vostok.rs |


Представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков негирао је наводе да је руски транспортни авион нарушио ваздушни простор НАТО-а.

„Са нескривеним изненађењем смо сазнали из говора бугарског министра одбране Николаја Ненчева на локалној телевизији Нова ТВ о наводном порасту нарушавања прошлог месеца неке ’бугарске зоне одговорности ваздушног простора НАТО-а‘ од стране руских војних авиона са ’искљученим транспондерима‘. Пре свега, желели бисмо објашњење, не само ми, од господина министра, колико далеко од бугарске границе се простире граница замишљене зоне одговорности ваздушног простора НАТО-а“, рекао је Игор Конашенков.

Он је навео да авиони руских Ваздушно-космичких снага заиста плански редовно лете изнад Црног мора, притом, њихови летови су у строгом складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора изнад неутралних вода. Осим тога, сви летови, укључујући и оне из јуна месеца, изводе се са укљученим транспондерима, нагласили су у руском војном ресору.

„Ми смо проверили тврдње господина Миколаја Ненчева о томе да је од Москве наводно тражено објашњење због кршења правила летења од стране руских авиона. На данашњи дан ниједно обраћање Министарства Бугарске на наш рачун није стигло. Зато, пре него што нешто изјави пред телевизијским камерама и бугарски војни ресор предузме превентивне мере реаговања, препоручили бисмо господину министру да за почетак провери извештај својих потчињених о реалном стању ствари“, изјавио је Конашенков.

Министар одбране Бугарске Николај Ненчев је на телевизији Нова ТВ изјавио да су руски авиони са искљученим транспондерима улазили у тзв. „бугарску зону одговорности“ у ваздушном простору НАТО-а четири пута прошлог месеца. Према речима министра одбране, Бугарска је тим поводом затражила од Москве објашњење, назвавши инциденте „провокацијом према Бугарској и њеном Ратном ваздухопловству“. Он је наве да Бугарска „предузима превентивне мере“.