Сенат САД би требало би да тражи да Ђукановић престане да влада Црном Гором

27-07-2016 08:16:47 | | / vostok.rs |


Пре него што Црна Гора уђе у НАТО, амерички Сенат требало би да тражи као услов да премијер Мило Ђукановић престане да влада том балканском земљом, а да власти сузбију корупцију и нелегалне активности, оцењује амерички експерт Теодор Карасик.

Пријем Црне Горе, напомиње аутор у чланку у вашингтонском листу „Хил“, раздражује Русију, а то је нешто што Доналд Трамп, републикански кандидат за следећег председника САД, не би одобрио. Штавише, подсећа он, као мала и доста сиромашна земља, њен економски допринос европској безбедности је минималан.

Карасик, сарадник Института „Лексингтон“ и експерт за националну безбедност специјализован за Европу и Блиски исток, напомиње да ће наследник Барака Обаме морати да се избори са том изузетно проблематичном ситуацијом и додаје да би Хилари Клинтон „вероватно била попустљива према криминалцу Ђукановићу, док би Трампова администрација питање Црне Горе могла да скине са дневног реда НАТО-а, не желећи да непотребно нервира Кремљ“.

Ђукановићева наводна корупција би појачала критични приступ Трампа према чланству Црне Горе у НАТО-у и његове позиве за преиспитивање циљева, мисија и поделе терета у НАТО-у, каже аутор.

„Ако Црна Гора приступи НАТО-у у садашњем стању, Подгорица би могла бити најкрхкија карика унутар Алијансе. У тој земљи је раширена корупција на највишем нивоу владе. Ђукановић, познат као ’отац црногорске нације‘, један је од најкорумпиранијих светских лидера“, наводи Карасик и прецизира да Ђукановић контролише некретнине и акције компанија вредне најмање 14,7 милиона долара.

Амерички експерт подсећа и да опозициони медији Ђукановићево име повезују са убиством главног уредника опозиционог листа „Дан“ Душка Јовановића 2004. године, као и са криминалним активностима и преварама.

Средином двехиљадитих италијанска јединица за борбу против мафије наводно је истраживала црногорског лидера и његове сараднике због шверца цигарета са италијанским криминалним породицама Сакра Корона Унита и Камора, додаје Карасик и истиче да је Ђукановић имао дипломатски имунитет и тако избегао кривично гоњење.

Аутор текста помиње и умешаност Ђукановића у аферу „Телеком“, али и истрагу пословања „Прве банке“ коју, како истиче, контролише породица црногорског премијера.

„Сенат мора да демаскира Ђукановићев режим, постављајући његов одлазак са власти као безусловни услов за чланство Црне Горе у НАТО-у“, поручује Карасик, оцењујући да се Ђукановић богати док шири токсично окружење неопходно за раст организованог криминала и корупције.

„Време је да Сенат очисти Црну Гору пре него што она уђе у НАТО“, закључује амерички стручњак.