Отворен конкурс за избор најбољег мурала

20-06-2014 02:10:23 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Удружење ликовних умјетника Приједор /УЛУП/ расписало је други конкурс за додјелу међународне годишње награде за најбољи мурал "Паола де Манинкор", названe по италијанској сликарки која је 1998. године на зиду приједорске Електротехничке школе осликала први мурал.
Новчани дио награде ове године износи 3.000 КМ, а аутору побједничког приједлога биће уручена плакета "Паола де Манинкор" и дата могућност да свој приједлог ослика на фасади у централној пјешачкој зони у Приједору коју је додијелила градска управа.

Пријаве са назнаком "за конкурс Паола де Манинкор" учесници треба да пошаљу до 16. јула ове године чврстом поштом на адресу Удружења ликовних умјетника Приједора /Николе Пашића бб, Музеј Козаре, 79102 Приједор/ или у дигиталној форми на адресу ulup.pd@gmail.com.

Све информације о конкурсу и апликациони материјал заинтересовани могу пронаћи на интернет адреси пројекта www.ulupd.tumblr.com под секцијом "Конкурс 2014" или пишући на и-мејл адресу УЛУП-а, а о саставу жирија Удружење ће одлучити накнадно.

Награда "Паола де Манинкор" установљена је у оквиру пројекта "Приједор - град мурала" који има за циљ брендирање Приједора као града умјетности, а који је Удружење ликовних умјетника Приједора покренуло 2012. године у част сарадње Приједора са италијанским градом Тренто из покрајине Трентино која датира из 1996. године.

Пројекат "Приједор град мурала" подржали су град Приједор, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Аутономна покрајина Тренто и општина Лавис, а партнери у пројекту су Удружење Пројект Приједор из Трента, Агенција локалне демократије Приједор, Музеј Козаре, Завод за изградњу града Приједора, Галерија 96 и породица Паоле де Манинкор.

На првом конкурсу за додјелу међународне годишње награде за најбољи мурал "Паола де Манинкор" у конкуренцији 59 приједлога побиједио је "Шеширџија" академске сликарке Наташе Коњевић из Бањалуке. Осликан је лани на зиду високом дванаест метара у шеталишној зони у Приједору.