Клинтонова званично именована председничким кандидатом

27-07-2016 09:23:04 | | / vostok.rs |


Жена ратног злочинца Била Клинтона, Хилари Клинтон постала је данас прва жена кандидат за председника САД у историји те земље, пошто је на конвенцији Демократске странке у Филаделфији освојила званичну номинацију за Белу кућу.

Бивша америчка прва дама, сенатор и државни секретар је, надмашивши ривала Бернија Сандерса и освојивши номинацију, направила велики корак на свом путу да постане прва жена председник САД, пренела је агенција АФП.

Након хаотичног почетка конвенције, током којег су присталице Сандерса и Клинтонове наизменично звиждали и гласно подржавали своје фаворите, Клинтонова је прешла праг од 2.382 делегата и осигурала номинацију своје странке, а тиме и заказала обрачун са републиканским кандидатом Доналдом Трампом на изборима у новембру.

Хилари је после прихватања номинације у обраћању Демократама рекла да је данас направила "највећу пукотину у стакленом плафону", који представља невидљиву препреку за напредовање жена у друштву.

"Ако има девојчица које су остале будне до касно да гледају ово, желим само да кажем да бих ја могла да постанем прва жена председник, али једна од вас ће бити следећа", истакла је Клинтонова у обраћању путем видео линка.

Иако је исход конвенције Демократске странке био очекиван, у сали је било веома живо током читања колико је која савезна држава кандидатима дала делегата.

Неке жестоке присталице Сандерса су изражавали фрустрираност поразом свог фаворита, али су поделе биле далеко мање изражене него раније.

Викиликс је пре три дана објавио око 20.000 имејлова Демократске странке, који сугеришу да се активно радило на дискредитацији Сандерсове кампање.