Паразитске протозое мачјег измета могле би да садрже лек против рака

28-07-2016 08:43:15 | | / vostok.rs |


Истраживачи Медицинског факултета Гајзел на Универзитету Дартмауту открили су да би заразне паразитске протозое честе у мачјем измету могле да садрже универзални лек против рака.

Паразит токсоплазма гонди је универзалан, пошто су мачке, укључујући и домаће, њен једини познати домаћин. Протозое су веома опасне, пошто изазивају болести, укључујући токсопласмозу, редак поремећај, и шизофренију.

Међутим, недавна научна открића објављена у научном часопису „ПЛОС Џенетикс“ наводе да би токсоплазма гонди могла бити ефикасна у лечењу рака.

Научници су открили да протеини које излучује паразит олакшавају имуном систему да уништи канцерогене ћелије јајника. Рак јајника обично не може да се открије у раној фази, чиме се драстично смањује шанса за опоравак. Рак је пета болест по броју смртности међу америчким женама и више од половине његових жртава не преживи.

Употреба паразитских протеина могла би да „открије основне механизме који контролишу отпорност на инфекције, а такође може да идентификује одговарајуће ћелијске механизме сисара према новим циљевима за формирање ефикасније терапије против веома агресивних тумора“, изјавио је за „Дејли мејл“ Дејвид Бзик, професор микробиологије и имунологије.

Да би се проверили први резултати, тим истраживача направио је вакцину од ланца токсоплазма гондија и тестирали је на мишевима. Паразит токсоплазма гонди показао се као ефикасан не само код тумора јајника, већ и код канцерозних ткива у грудима, бубрезима, јетри и плућима.

Сада научници испитују да ли тај паразит може да се користи са бактеријом типа листерије моноцитогенис да би преокренула имуни систем од толеранције до отпорности на тумор панкреаса.