У Чилеу истражују узрок смрти нобеловца Пабла Неруде

21-06-2014 04:18:07 | | / mojenovosti.com |

Власти Чилеа ће се спровести истрагу о узроцима смрти добитника Нобелове награде за књижеввост Пабла Неруде, који је умро 12 дана после оружаног пуча извршеног 1973. г. који је предеводио Аугусто Пиноче, јавила је агенција Франс прес (Agence Framce –Press, AFP).

Званична верзија узрока смрти једног од најславнијих латиноамеричких писаца је рак, али су актуелне власти Чилеа одлучиле да провере да ли је Неруда страдао као жртва Пиночевог државног терора.

Истрагу узрока смерти песника Неруде иницирао је његов пријатељ и помоћник Мануел Арај који се одговарјућим захтевом обратио суду.

Сходно његовој изјави, Неруда је постао жртва режима.
Како је ркао Арај , он се виђао са Нерудом малтене до последњих часова живота нобеловца. Песников помоћник даље каже да су 69-годишњрг Неруду сместили у клинику Свете Марије у Сантјагу не због погоршања његовог здравја, него „у циљу његове безбедности. “

По речима Араја , Неруда је био свестан да нови режим хоће да га се реши , јер се Пиноче плашио да песник не побегне из землеј. “Пиноче је био убица. Он је убио Неруду да овај не би могао напустити земљу. Пиноче није хтео да види опонента у лику интелектуалца,“, цитира АФП Арајиа.

У Фонду Пабла Неруде (Fundacion Pablo Neruda) су и даље уверени да је песник умро 23. сепебра 1973. од рака простате који се искомплиловао услед стреса доживљеног због пуча у коме је диктатор Пиноче свгргао са валсти и убио легално изабраног председника Чилеа Салвадора Аљендеа са којим је песник иначе био у пријатељским односима.

Сходно изјави Фонда који располже правима над песниковим радовима , Неруда је умро од рака у позном стадијуму и не постоје никакви докази о неким другим узроцима песникове смрти.

Неруда је Нобеову награду за књижевност добио 1971. , познат је по својим стиховима о љубави, а такође и по епској поеми „Свеопшта песма „(Цанто Генерал) о историји народа Јужне Америке. Био је активан члан Комунистичке партије Чилеа ,а његова дела су у приоду од 1973. до 1990. била забрањена у Чилеу.

Истрага о узроцима смрти песника иницирана је одмах после ексхумације посмртних остатака Аљендеа,које је извршено 21. маја 2011. Нема сагласнсоти ни о узроцима смрти екс-председника Аљендеа.По неким верзијама он се убио из аутомата у време напада Пиночијевиих снага на председничку палату, док је по другој веризији он био убијен. Коначни налаз узрока смрти је поверен специјалној комисији медицинских експерата коју је формилрала Влада Чилеа.

Бранко Ракочевић