„Фајненшел тајмс“: Русија спроводи ефикасну економску политику

28-07-2016 09:31:39 | | / vostok.rs |


Сложена ситуација на међународној арени не смета Русији да води врло мирну и ефикасну одбрамбену политику на економском фронту, пише „Фајненшел тајмс“.

Земља је морала да преживи доста проблема због пада цена нафте и западни експерти масовно предвиђају дугу рецесију, а један број чак и банкрот. Ипак, Кремљ није дозволио такав развој ситуације, изабравши доста добру тактику и прекинувши подршку курса рубље, навео је аутор чланка.

Захваљујући ниској вредности домаће валуте руска Влада је успела да надокнади рупу у буџету јер су у еквиваленту рубље приходи од продаје нафте остали на истом нивоу. Буџет је испланиран уз разматрање цене нафте од око 50 долара за барел, што отприлике одговара садашњој ситуацији. На крају се Русија нашла у много бољем положају од других водећих произвођача нафте, нагласио је лист.

Без обзира на економске потешкоће Русија је исплатила у 2014. и 2015. години више од 200 милијарди спољног дуга. Ниво незапослености се није много променио. Осим тога, Москва је успела да осетно смањи годишњу инфлацију и оток капитала у чланку.

Последњих година Русија је веома успешно подржава економску стабилност. Ако дође до слабљења антируских санкција и изведу се економске реформе, Москва би могла без проблема да почне са растом, навео је аутор.

„У овом тренутку Путин заслужује високу оцену за добру одбрамбену политику“, закључује лист.