Норвешка планира изградњу првог подводног плутајућег тунела

28-07-2016 03:21:43 | | / vostok.rs |


Пројекат вредан 25 милијарди долара ће омогућити возилима да се крећу у оквиру норвешког мора избегавањем 21-очасовне вожње дуж обале.

Пут од јужног града Кристиансанда до Трондхајма на северу тренутно обухвата седам трајект прелаза. Као већина пловних путева су широка са највећим миљу дубоко, није изводљиво да се изгради мост традиционални. Тунел ће скратити пут до нешто више од 10 сати.

Прва ове врсте структура ће бити направљена од два дела дужине 1.200 метара, помоћу заобљених бетонских цеви, плутајући до 30 метара испод површине. Цеви ће бити причврћене помоћу понтона на површини, као и помоћу прикључним решеткама због стабилности. За додатну стабилност, конструкција може бити причвршћена и за морско дно такође.

На површини, постојале би широке празнине између понтона како би се омогућило трајекта да пролазе.

Први подводни тунел ће повезати Опедал и Лавик, пролазећи кроз 1.300 метра дубок и 1.000 метара широк Согнефјорд.

Путовањем кроз ове тунеле би се осећали као да се возите кроз било који други тунел, саопштила је Ариана Минорети, виши инжењер овог пројекта.

Подводна структура ће бити у стању да се носи са свим невременима која су типична за земљу. Изградњом ће такође бити омогућен лакши приступ руралним заједницама.

"Имајући у виду ову саобраћајну везу, људи више неће морати да чекају хеликоптер да би отишли у болницу", каже Миноретијева.

Пројекат је планиран да буде завршен до 2035. године, а уједно ће се сачувати пејзаж за оне који и даље желе да путују пејзажним рутама, каже се у агенцији.

РТ, Восток