Два раритетна примерка Курана враћена Ирану

29-07-2016 10:29:27 | | / vostok.rs |


После 19 година потраге, пронађена су два ретка примерка Курана у Немачкој и предата Ирану.

Два раритетна рукописа Курана предата су полицији у Минхену, која је потом ове реликвије предала иранском конзулату у Немачкој.

Рукописи који су раније припадали иранском колекционару који је живео у Немачкој, предати су конзулу Ирана у присуству директора Баварске државне библиотеке.

​Према жељи коју је неименовани ирански колекционар изнео у свом тестаменту, ови ретки предмети ће бити изложени у Националном музеју Ирана.

Колекционар је од 1962. године живео у Минхену и током свог живота је сакупио ретке исламске рукописе. Повремено је на аукцијама продавао предмете из личне колекције.

Колекционар је умро 1997. године, када му је било 86 година, саопштава агенција „Мехр“. После његове смрти су његови рођаци дошли до закључка да су неки рукописи нестали. Како би нашли изгубљене реликвије, рођаци покојног колекционара су се обратили приватном детективу, који је овај случај ипак предао државним органима Баварске.

Током последњих пет година немачка полиција се активно бавила потрагом за несталим рукописима. Испоставило се да су 174 нестала предмета нађена у тајном одељку подрума једне стамбене зграде, где је живео инжењер иранског порекла. Дотични инжењер је имао приступ колекцији покојника и претпоставља се да му је колекционар веровао. Општа сума нађених рукописа износи три милиона евра.

Поменути инжењер је био изведен пред ирански суд и осуђен на условну казну за крађу древних предмета и рукописа.

Наследници тврде да у овом тренутку фали још један предмет — рукопис стихова персијског песника Хафиза, чија се старост процењује на чак 550 година. Цена ове реликвије достиже до милион евра.

Према подацима које је објавила полиција, наследници нуде 50.000 евра као награду за налажење несталог рукописа.