САД: Непотребан руски хуманитарни коридор у Сирији

30-07-2016 08:51:06 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Џон Кери одржава дијалог са руским партнерима у вези са ситуацијом у Сирији, пре свега, са планом за стварање хуманитарног коридора за излазак из града Алепа, изјавио је у петак званични представник Стејт департмента САД Џон Кирби.

Он је истакао да Кери и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров одржавају „здрав дијалог“ и разматрају предлоге Русије о стварању хуманитарног коридора у Алепу.

„Нема потребе за хуманитарним коридорима уколико се поштује прекид ватре. Нема потребе да се људи наводе да напуштају домове и не треба да буде евакуације“, рекао је Кирби.

Према његовим речима, тимови Русије и САД настављају да разговарају о ситуацији у Сирији и о предлогу Русије.

У четвртак је Русија, заједно са сиријским властима, почела да спроводи хуманитарну операцију великих размера у Алепу. Кери је изразио забринутост због почетка те операције и изјавио да је у последња 24 сата два пута разговарао са Москвом.

Кери је рекао да ће сарадња Русије и САД у Сирији у потпуности бити уништена уколико се испостави да операција Русије за достављање хуманитарне помоћи представља „трик“.

Бела кућа је, такође, саопштила да је скептична према предлозима Русије када је реч о операцији у области града Алепа, укључујући организовање хуманитарних коридора.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је да ће за излазак из тог града бити створени три коридора за цивиле и борце који желе да положе оружје и коридор за борце са оружјем и техником.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут