Жеља Нусра фронта да прекине везе са Ал Каидом говори о њеном скором поразу

30-07-2016 05:39:39 | | / vostok.rs |


Жеља Нусра фронта да прекине везе са Ал Каидом и „промени имиџ“ говори о успеху борбе против ове терористичке организације и њеном скором коначном поразу, сматра члан друштвеног савета при Министарству одбране РФ и главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко.

Раније је низ западних медија јавио да је лидер терористичке групе Нусра фронт Абу Мухамед Џулан изјавио о раскидању веза његове организације са Ал Каидом и промене имена у Џебхат Фатах Шам.

„Тероризам мења боју, али никакви покушаји да се изведе из редова терористичке организације не могу бити признати као легитимни. Жеља да Нусра фронт промени боју говори о успеху борбе против ове терористичке групе која трпи губитке и покушава на тај начин да побегне од коначног пораза“, истакао је Коротченко.

Он је додао да је циљ руске војне операције у Сирији и даље уништавање терористичких структура ДАЕШ-а и Нусра фронта и објеката који они држе, и Русија рачуна да ће то радити заједно са међународном коалицијом са САД и низом других западних земаља.

„Нусра фронт као што је био, тако ће и остати терористичка организација, а некакви трикови са променом имиџа, раздвајањем од Ал Каиде и покушаји да се маскирају као ’умерени‘, само представљају мимикрију терориста које је потребно уништити“, нагласио је Коротченко.

У Сирији од 2011. године траје оружани сукоб у којима је настрадало више од 280.000 људи. Владине снаге боре се против различитих наоружаних група. Најактивније од њих су ДАЕШ и Нусра фронт (сиријски огранак Ал Каиде) који је у јулу 2016. изјавио о промени имена у Џебхат Фатах Шам и раскидању веза са Ал Каидом.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут