Руска морнарица слави 320. годишњицу

31-07-2016 01:37:22 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин присуствује церемонији обележавања 320. годишњице од формирања руске морнарице.

У поворци учествује 16 ратних бродова, међу којима су најновија фрегата „Адмирал Есен“, корвета „Бојкиј“, савремена дизел подморница „Краснодар“ и одбрамбени брод „Александар Обухов“.

„Данас у састав морнарице улазе најновији бродови, опремљени најсавременијим наоружањем, који су у стању да одговоре на све изазове и претње", рекао је Путин.



Према његовим речима, држава ће велику пажњу посветити осигуравању социјалних гаранција морнарима и њиховим породицама.

„Многи цењени адмирали, официри и морнари су провели свој животни век у флоти. Војна морнарица је одувек имала своју јединствену културу, дисциплину и великодушност. Морнарица је поштовање заслужила бранећи отаџбину, херојством, издржљивошћу и верношћу", истакао је Путин.

Руски председник је том приликом обишао и чувени брод „Аурора“, једну од три крстарице из класе Палада, које су учествовале у Руско-јапанском рату од 1904. до 1905. године и која је ове године отворена као брод-музеј након опсежног реновирања.

Капетан Михаил Ненашев изјавио је да дан руске морнарице представља велики празник и ове године ће се прослављати у 70 региона земље.

„Oвогодишњи празник је посебан, јер се мимо главног догађаја обележава и 110 година од ступања на дужност прве подморнице, али и 100 година од стварања морске авијације“, рекао је Ненашев.

Истовремено, званичне делегације руске војске посетиће све четири руске флоте — Северну, Балтичку, Црноморску и Пацифичку флоту.

Како је додао Ненашев, овај празник може да се сврста и у међународне јер га славе на целој територији бившег Совјетског Савеза.

И руски министар одбране Сергеј Шојгу је честитао војницима и ветеранима годишњицу руске морнарице истакавши високу професионалност у решавању војних задатака али и у борби против тероризма.

Овај празник се у Русији обележава последње недеље јула.