„Политико“: Присталице Хилари Клинтон користе антируску реторику

02-08-2016 07:57:23 | | / vostok.rs |


Док неки представници Демократске партије САД упућују критике републиканском кандидату Доналду Трампу због његове жеље да нађе заједнички језик са Русијом, њихови саборци у администрацији актуелног председника и сами настоје да успоставе дијалог са Москвом, наводи „Политико“.

Присталице Хилари Клинтон користе антируску реторику да би негативно представили Доналда Трампа који је себи више пута дозвољавао позитивне изјаве на рачун Кремља. У штабу Демократа редовно подсећају на „претњу“ Москве и неопходност јачања источног крила НАТО-а, наводи аутор чланка.

Истовремено, демократе у Белој кући очигледно се придржавају других погледа на однос Москве и Вашингтона. Осим што државни секретар САД Џон Кери у последње време води активне преговоре о јачању сарадње са Русијом у Сирији, у Обаминој администрацији су прошле недеље подсетили да је успостављање односа са Москвом кључни задатак спољне политике Вашингтона, истиче лист.

„Ми не желимо сукоб са Русијом. Мислим и надам се да ће Русија чути наш знак да желимо да започнемо са њом дијалог“, изјавила је в. д. помоћника министра одбране САД за међународну безбедност Елиса Слоткин.

Сарадници службе националне безбедности из Демократске партије изражавају забринутост због појачавања непријатељске реторике према Москви које компликује решавање глобалних проблема и повећава ризике од сукоба.

„Чак и ако се наши ставови разилазе, ми и даље треба да водимо дијалог. Мислим да сада ризикујемо да то изгубимо из вида“, нагласио је бивши председник Комитета за оружане снаге Сем Нан.

И иако предизборне изјаве не одражавају реално стање у политици, оне могу да усмере америчку јавност против Русије, закључује аутор текста.