Обама: Урадили смо праву ствар у Либији

03-08-2016 11:54:25 | | © Joshua Roberts / Reuters/ vostok.rs |

Обама одобрио поновне ваздушне нападе


Председник Барак Обама преузео је одговорност да није био "довољно пажљив" у вакууму снага у Либији након што је међународна коалиција оборила владу у земљи. Примедба је дошла након што је јуче одобрио 30-дневне ваздушне нападе у Либији.

Обама је поновио да САД са коалиционим партнеима, који су свргнули лидера Либије Моамера Гадафија 2011. године нису исправно планирале последице те кампање како би се успешно носили са сима, а што је довело до пораста "Исламске државе" у Либији.

"Урадили смо праву ствар у Либији, а која је спречила масовне масакре и крвопролиће, и то смо урадили као део међународне коалиције под мандатом УН-а. Али, мислим да смо сви били довољно непажљиви са оним што се догодило после, како би се осигурале јаке структуре и сигурност и мир у Либији", рекао је Обама.

Обама је ову изјаву дао на конференцији за новинаре са сингапурским премијером Ли Хсиен Лунгом у Белој кући, након што је одобрио поновне ваздушне нападе у Либији, на захтев такозване либијске владе, познате под именом Влада народног споразума.

РТ, Восток