„Дејли сигнал“: САД се спремају за такмичење у светским водама са Русијом

04-08-2016 09:34:26 | | / vostok.rs |


САД се спремају за такмичење у светским водама са Русијом која доминира у Црном мору, и Кином која прави острва у Јужном кинеском мору, пише амерички „Дејли сигнал“.

„Први пут за 25 година америчка флота очекује повратак такмичења суперсила на мору“, изјавио је контраадмирал Ратне морнарице Мајкл Маназир на седници Комитета за одбрану Сената.

Према речима Маназира, Ратна морнарица САД је спремна да се супротстави овим изазовима у блиској будућности, али се у дугорочној перспективи позиције америчке флоте могу погоршати, ако не добије новац за модернизацију и експлоатацију бродова.

Контраадмирал је представио и план подршке глобалног присуства Ратне морнарице који је израдила команда флоте. САД су, између осталог, распоредиле на Блиском истоку носач авиона „Хари Труман“, додао је један од аутора чланка.

Специфичност распоређивања „Харија Трумана“ је његово позиционирање: он се налази у источном делу Средоземног мора. Амерички носач авиона се ту није налазио од 2003. године — након операције „Слобода за Ирак“ 2003. године Ратна морнарица САД није могла да изводи тако велике маневре.