Брисел нема резервни план за мигранте

04-08-2016 11:32:49 | | / vostok.rs |


И поред појачане контроле медитеранских граница ЕУ и споразума са Турском, за који се веровало да ће увести ред у избегличку драму, број смртних случајева избеглица које покушавају да се домогну Европе се током ове године готово удвостручио у односу на претходну.

Ипак, уз све неизвеснију судбину договора са Анкаром, у Бриселу тврде да немају спреман „план Б“.

Више од 3.000 људи је од почетка године нестало у водама Средоземља, покушавајући да се домогну Европе. У поређењу са годином раније и тадашњих 1.900 смртних случајева, намеће се закључак да споразуми, европски новац и додатне поморске патроле не доносе жељене резултате.

Веровало се да ће због споразума са Турском и успостављања легалног начина тражења азила у Европи престати покушаји илегалних прелазака.

Истина је да су они знатно умањени, али само на потезу од Турске до Грчке — сада кријумчари у претрпаним чамцима људе пребацују из северне Африке у Италију и на том путу многи погину.

У Бриселу, ипак, тврде како бројке не показују стварно стање, уверени да од њиховог појачаног патролирања морем и споразума са Турском значајно опада број смртних случајева.

„Треба поредити бројке од почетка наше акције, које говоре да смо успели, у ствари, да смањимо број трагичних случајева у односу на претходну годину када је очигледно било мање покушаја преласка и када нисмо имали споразум са Турском“, подсећа портпаролка Европске комисије Мина Андрејева.

„Када је реч о споразуму о мигрантима, можемо рећи да он, за сада, функционише. Не видим посебан ризик за споразум“, истиче европски комесар за преговоре о проширењу, Јоханес Хан.