Русија забранила увоз воћа и поврћа државне заједнице БиХ

04-08-2016 11:35:35 | | / vostok.rs |


Руска служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор „Росељхознадзор“ увели су привремено ограничење на увоз у Русију „производа високог фитосанитарног ризика“ из државне заједнице БиХ (Република Србска и Федерација БиХ).

У саопштењу ресора се наводи да увоз производа из Босне и Херцеговине у Русију преко треће стране такође није дозвољен, а роба која је стигла до 4. августа може бити увезена након „контролно-надзорних радова и лабораторијских испитивања“.

Разлог за увођење забране је повећање обима производа који подлежу карантину, а који долазе издржавне заједнице БиХ. Како се наводи у саопштењу, Русија нема информације о систему државне фитосанитарне контроле удржавној заједници БиХи њеном стању.

Управа за карантин и заштиту биља Министарства за спољну трговину и економске односедржавне заједнице БиХодбила је да прими руску делегацију за упознавање са системом контроле.

Могуће је да је разлог одбијања да се приме контролори из „Росељхознадзора“ информације да руска делегација намерава да посети место узгоја и чувања производа које подлежу карантину „ради даљег поређења величине тих производа са обимима које се увозе у Русију“.

Пре две године, након што је Русија увела контрасанкције и привремени ембарго на производе из САД, ЕУ и неких других земаља, Москва је већ имала проблеме са увозом производа који подлежу карантину издржавне заједнице БиХ.

У новембру 2014. године „Росељхознадзор“ ја израчунао да је за девет месеци 2014. године увоз јабука порастао 100 пута. Природно, то је у ресору изазвало сумње да се ради о незаконитом реекспорту забрањених производа из ЕУ.

Ситуација од пре две године се, изгледа, понавља.