Kомисија сената Бразила гласала за опозив Русефове

05-08-2016 09:40:29 | | / vostok.rs |


Специјална комисија Федералног сената (Горњег дома парламента) Бразила за опозив подржала је коначну оставку Дилме Русеф, која је раније привремено суспендована са места председника државе.


Ова одлука донета је већином гласова.


Састанак специјалне комисије, који је претходио доношењу пресуде, био је праћен расправом коју су парламентарци често водили повишеним тоном. Најоштрија полемика настала је када је сенатор Фатима Безера назвала преваром извештај свог колеге Антонија Анастасија који је био за опозив Русефове.


Председник комисије Рајмунду Лира рекао је да ће избацити ову оцену из извештаја о седници, пошто се ради о оптужбама без доказа. Противници опозива оцењују ову одлуку као цензуру и неколико минута жестоко су се расправљали са својим политичким противницима.


Одлука комисије није коначна. Након гласања учесника, извештај комисије биће изнет на разматрање сенатског пленума. Заседање Горњег дома парламента по питању опозива планирано је за 9 август. Ако се више од половине сенатора сложи са аргументима о оправданости оставке Русефове, Горњи дом ће приступити завршној фази разматрања овог питања; уколико то не буде случај, процес ће бити обустављен.


Финални стадијум процеса опозива (у случају да 9. августа буде донета одлука о његовом продужењу) могао би да почне 29. августа. Према прогнозама, разматрање питања трајаће око недељу дана. На тај начин одлука о судбини Русефове вероватно ће бити донета 2. септембра.


Федерални сенат Бразила је 12. маја подржао наставак процедуре опозива Русефове и она је привремено суспендована са места председника државе, а за вршиоца дужности председника постављен је потпредседник Мишел Темер.