Захарченко Кијеву: Ако нападнете, нећемо се само бранити, тераћемо вашу армију до Кијева

05-08-2016 08:49:08 | | / vostok.rs |


Председник Доњецке Републике Александар Захарченко поручио је званичном Кијеву: ако украјинска армија поново покуша да нападне Донбас, Минска-3 (политичког решења) неће бити.

Притом је нагласио: „Нећемо се само бранити. Прећи ћемо у контранапад и тераћемо је до Кијева“.

У наставку је рекао и ово: „Са једне стране фронта, са њихове стране, све је спремно за напад. Ово показују сазнања наших извиђача. Украјина је и војно и политички спремна да још једном покуша да наш конфликт реши силом. Ако нападне - Кијев ће минирати преговарачки процес у Минску.“

Захарченко је посебно указао да је Украјина у све тежој међународној ситуацији:

„И француски Сенат гласа против антируских санкција и белгијски парламент најављује да ће урадити исто. Још Доналд Трамп изјављује да је Крим сам изабрао да буде са Русијом, а француски посланици то исто говоре на Криму. Поврх свега, пољски парламент прогласи да су Украјинци извршили геноцид над пољским народом у Другом светском рату. Коначно: Москва је опозвала свог амбасадора из Кијева који је Порошенку био права дадиља“.

Захарченко је прецизирао сопствену процену: „Кијевском режиму се може учинити да му је обнова рата једина шанса да опстане и избегне одговорност за све што је натворио, укључујући и ратне злочине. Све иде ка томе да ће се Порошенко, као пацов сатеран у ћошак, бацити на Донбас. Можда ће то урадити отворено, а можда и туђим рукама. Рецимо: можда ће дати миг добровољачким батаљонима да крену у напад, а потом њих окривити да су то урадили на своју руку. У оба случаја ће исход бити - рат“.

Још је поновио: „Ако нас нападу - нека се после не жале док буду одступали према Кијеву. Минска-3 неће бити!“

Јуче је војно-државни врх ДНР упозорио Кијев: ако Украјина не престане да артиљеријом, минобацачима и ракетама туче нашу територију - одговорићемо на исти начин.

На ово је одреаговао један од главних кијевских пучиста - секретар украјинског Савета за националну безбедност Александар Турчинов. Запретио је да ће Украјина - дође ли до новог заоштравања у Донбасу - објавити мобилизацију.

У суштини, Турчинов лукави. Кијев се спрема за напад и без формално проглашене мобилизације.

Припадник војног врха Луганске Републике, Андреј Марочко, саопштио је да је украјинска армија јуче у Станицу Луганску, која се налази уз линију фронта, пребацила 30 тенкова Т-64 и десет вишецевних ракетних бацача „Град“. А још 15 тенкова Т-64 истовремено је стигло у град Счастје.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Факти