„Шпигл“: Сиријски сукоб немогуће решити без учешћа Русије

06-08-2016 10:29:39 | | / vostok.rs |


Сиријски сукоб немогуће је решити без учешћа Русије. Притом, погоршање тренутне ситуације у Сирији нанеће Русији мању штету него Европа, која би могла бити додатно дестабилизована сталним приливом миграната, пише немачки лист „Шпигл“.

„Судбина Сирије налази се у рукама Путина“, пише аутор текста.

Све политичке снаге Немачке признају потребу за превазилажењем узрока мигрантске кризе у Европи, али када је дошло време за испуњавање обећања, влада Немачке била је немоћна. Притом, сада када се заоштрио војни сукоб у Сирији, политичко решење је даље него икад. Након пет година грађанског рата нема једноставних решења, наводи аутор текста, и било какав излаз из ситуације је на овај или онај начин везан за Русију.

Запад је дуго потцењивао „вољу за животом“ сиријског председника Башара ел Асада и спремност Русије и Ирана да му помогну. „У међувремену, сиријска стратегија САД и ЕУ изгледа као да се надају да не може бити горе. Или да ће се суседне сиријске земље — Либан, Јордан и Турска — побринути за избеглице“, наводи се у материјалу.

У тексту се разматрају три варијанте развоја дешавања у Сирији.

У првој варијанти аутор предлаже да Русија добије одрешене руке, али тада ће на власти у Сирији остати Башар ел Асад, са чиме се Запад не слаже.

Друга варијанта је да се чине „уступци“: ослабити антируске санкције, дозволити руској војсци да сачува војно-поморску базу у Тартусу и ваздушну базу у Латакији, а у замену за то Русија би престала да подржава Асада. Међутим, новинар сматра да је мало вероватно да председник Русије Владимир Путин на то пристане.

Као трећа варијанта је да се Европи предложи да рачуна на сиријске органе самоуправљања. У појединим сиријским регионима формирани су локални савети који аутономно управљају селима и мањим градовима. Према мишљењу „Шпигла“ за њихову егзистенцију потребно је стварање зоне забране летова изнад дела земље, са чиме се, поново, не слаже Русија.

Било како било, сада не постоје решења у којима Русија не игра важну улогу, закључује аутор чланка.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут