Амбасадор САД у Турској: Нисмо умешани у покушај пуча и тачка

07-08-2016 09:26:34 | | / vostok.rs |


Амбасадор САД у Анкари Џон Бас поново је поручио да његова земља није била умешана у прошломесечни покушај пуча у Турској, показавши озлојеђеност због сталних оптужби и тврдњи у супротно, јавља данас АФП, позивајући се на локалне медије.

„Само желим да поновим оно што сам већ рекао и што смо поручили из Вашингтона, а то је да власти Сједињених Америчких Држава нису планирале, усмеравале, подржавале, нити имале било каква сазнања унапред о било каквим илегалним активностима које су се догодиле у ноћи између 15. и 16. јула. И тачка!“, рекао је Бас у опаскама које је данас објавио дневник „Хуријет“.

Амбасадор САД је додао да је „дубоко узнемирен и увређен због оптужби“ против његове земље.

„Искрено, да смо имали сазнања, то би одмах рекли турским властима“, рекао је он, истакавши да САД желе „снажну, напредну, демократску и сигурну Турску“.

Према његовим речима, свако ко сматра да САД на неки начин имају користи од подељене и дестабилизоване Турске, „умногоме погрешно тумачи историју“.

Амерички амбасадор у Турској је још 18. јула, три дана након покушаја пуча, одбацио као „неистините“ и „штетне“ тврдње да је његова земља подржала државни удар.

Војни пуч, који је покушан у ноћи између 15. и 16. јула, а за који Анкара криви муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, који живи у САД, пореметио је односе Турске са САД, а Анкара упозорава Вашингтон да ће њихови односи бити још више погоршани уколико не изручи Гулена, подсећа француска агенција.