Шимон Перес: Путин није непријатељ Европе

07-08-2016 12:11:39 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин није непријатељ Европе и може успешно да сарађује са САД у решавању сиријске кризе, сматра бивши израелски премијер Шимон Перес.

Перес, 93-годишњи добитник Нобелове награде за мир који има великог утицаја у израелској политици, више пута се састао са руским председником Путином.

„Схватио сам да Путин заправо у срцу носи жељу не да се бори против Европе, већ да буде део Европе“, рекао је бивши председник и премијер Израела.

Што се тиче односа између Москве и Вашингтона, Перес је убеђен да две стране могу заједно да раде на решавању сиријске кризе, а са тим у вези наводи блиску сарадњу између САД и Русије у елиминисању сиријског хемијског оружја.

„Мислим да сада преговарају о томе како да уопште руководе ситуацијом у Сирији, без обзира на оно што се говори или на заставе које се тамо виде“, каже Перес, изражавајући неверицу да било која од две стране жели рат.

И САД и Русија желе да убеде сопствене народе да је њихов систем бољи од оног другог, што је и био узрок Хладног рата, закључује Перес.