„Њујорк тајмс“: Путин постигао многе основне циљеве

07-08-2016 06:19:35 | | / vostok.rs |


Први пут од времена рата у Авганистану руски војници ступили су у отворени сукоб са побуњеничким снагама које је обучавала ЦИА, наводи „Њујорк тајмс“.

Али ако су тада у Авганистану такве снаге доминирале, данас је у Сирији ситуација у потпуности супротна. Успешна дејства Русије у региону подстичу Вашингтон да сарађује са Москвом.

Лист наводи да је још пре годину дана под притиском хиљада терориста сиријска армија предавала своје положаје, остављајући територију која је сматрана бастионом државе Башара ел Асада.

Офанзиву је подржавала ЦИА, обезбеђујући терористима противтенковске ракете, али дошли су Руси и терористи су почели да одступају, пише „Њујорк тајмс“.

Реагујући на војну операцију Русије, ЦИА је појачала своју подршку терористима и снабдела их са неколико стотина допунских противтенковских ракета, али ни то није помогло.

„Русија је победила“, цитира лист речи политичког аналитичара Мајкла Кофмана из Међународног центра „Вудро Вилсон“.

„Њујорк тајмс“ истиче да успешна стратегија Москве у региону сада приморава администрацију Барака Обаме да успостави дијалог са председником Русије Владимиром Путином, без обзира на недавне позиве да се Русија изолује, лишавајући је могућности да утиче на међународну политику.

Анализирајући узроке војног успеха Кремља у Сирији, бивши сарадник Обавештајног одељења Министарства одбране САД Џефри Вајт истиче даје Русија у Сирији изградила моћну обавештајну мрежу и добила јаснију слику о положајима терориста. То јој је омогућило да се концентрише на конкретне циљеве и прилично ефикасно их бомбардује.

Треба признати да су многи задаци, које је поставио председник Путин пре почетка војне операције у Сирији септембра прошле године, данас постигнути, истиче лист.

„Путин је постигао многе основне циљеве — подржао је владавину Асада, сачувао је приступ поморској бази на Средоземном мору и искористио је Сирију као полигон за тестирање напредне руске технологије“, закључује се у чланку.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут