Турска: Издајници ће бити најоштрије кажњени

08-08-2016 08:44:35 | | / vostok.rs |


Командант турских оружаних снага Хулуши Акар изјавио је на великом митингу у Истанбулу да ће издајници који стоје иза покушаја пуча бити најоштрије кажњени и захвалио се цивилима на помоћи у онемогућавању пуча.

У једном од ретких обраћања на јавним скуповима, начелник Генералштаба турске војске је рекао да војска има ситуацију под контролом и да је у служби народа са свим својим особљем.

Више од милион људи окупило се на митингу који је у Истанбулу сазвао турски председник Реџеп Тајип Ердоган у знак протеста против неуспелог пуча 15. јула.

На скупу је говорио и турски премијер Бинали Јилдирим, који је рекао да ће Турска одржати ову слику јединства у политици и поручио да ће се муслимански свештеник Фетулах Гулен, кога Анкара криви за пуч, вратити из САД у Турску и платити за оно што је урадио.

„Сви треба да знате да ће лидер ове терористичке групе доћи у Турску и платити за оно што је урадио“, рекао је Јилдирим.

Премијер је рекао да власти неће бити мотивисане осветом и да ће поступати у складу са владавином закона у потрази за одговорнима за покушај пуча 15. јула.

Председник секуларне Републиканске народне партије Кемал Киличдароглу рекао је да је неуспели пуч 15. јула отворио „нова врата за компромис“ у политици.

„После 15. јула имамо нову Турску“, рекао је Киличдароглу на скупу којим су окончане тронедељне демонстрације против пуча.