Турци поштовати немачка правила

08-08-2016 09:20:22 | | / vostok.rs |


Немачки политичари су забринути због растућег утицаја Анкаре на грађане турског порекла у Немачкој, а Фолкер Каудер, блиски сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел и шеф посланичке групе владајуће коалиције ЦДУ и ЦСУ, упозорио је да они морају поштовати немачка правила.

У Немачкој је у прошлости било сукоба између турских националиста и милитантних Курда и званичници страхују да би се тензије у турском друштву након неуспелог пуча 15. јула могле прелити и на њено тло.

Хиљаде демонстраната, припадника турске заједнице у Немачкој изашле су на улице Келна прошле недеље да покажу подршку турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на скупу који је изазвао дипломатске тензије између Анкаре и Берлина.

„Људи турског порекла који овде живе морају да се придржавају наших закона и обичаја“, рекао је Каудер новинској организацији Функе, преноси Ројтерс.

Он је уједно апеловало на Турско-исламску заједницу за верска питања (ДИТИБ), која представља више од 70 одсто муслимана у Немачкој, да својим члановима јасно каже да су немачки устав и закони изнад религије.

Бернд Риксингер, колидер радикалне Левице, такође је упозорио на растуће тензије међу турским становништвом у Немачкој.

„Ердоганове присталице већ врше велики притисак на дисиденте у Немачкој. То мора престати, међу нама не сме бити претњи“, додао је он.

У Немачкој живи око три милиона људи турског порекла, а према подацима организације Турских заједница у Немачкој, на последњим турским изборима 60 одсто њих је гласало за Ердоганову Партију правде и развоја (АКП).

Председник Турских заједница у Немачкој Гокај Софуоглу рекао је да је прошлог месеца на друштвеним мрежама циркулисан телефонски број на који грађани могу да пријаве Ердоганове противнике турским властима.