Ахмадинеџад Обами: Имате још времена да поправите грешке и вратите две милијарде долара Ирану

08-08-2016 04:14:14 | | © Reuters/ vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама треба да мудро искористи својe преостало време у канцеларији и "врати људска права" тако што ће вратити две милијарде вредну "замрзнуту" иранских имовину, написао је бивши председник Махмуд Ахмадинеџад у писму упућеном Белој кући.

Ахмадинеџад који је био председник Ирана од 2005. до 2013. године и остала је упамћена по бројним изјава лично Обами.

Емоционално писмо, достављено Белој кући преко швајцарске амбасаде у Техерану, а која представља дипломатске интересе САД у Ирану, позива Обаму да "брзо поправи" проблем око "замрзнуте" иранске имовине.

У писму, које почиње са традиционалним исламским поздравом "Ас Саламун алајкум" је објављено на сајту "Долат Бахар", који воде Ахмадинеџадове присталице.


"Узели сте дужност председника Сједињених Америчких Држава у сред врхунца глобалних фрустрација ... након неколико деценија хегемонистичке политике и понашања узастопних америчких администрација," наводи су писму.

"Слоган Ваше кампање био је "промена" и тврдили сте да ћете променити ту политику, као и понашање, које се наставља."

У поруци Ахмадинеџад је поменуо "године угњетавања и свирепости од различитих америчких влада против Ирана."

"Обамино обећање да обнови везе са Техераном никада није испуњено, а иста непријатељска политика заједно са истим трендом непријатељства се водила и на алтернативне начине. Иран верује да ће "компензација за прошлост бити отклоњена током Обаме владања Обаме" написао је Ахмадинеџад.

Потом се у писму прелази директно на ствар: "Дана 9. јуна 2014. године, суд у Америци, је на основу неоснованих тврдњи без представљања било каквих поузданих докумената, издао казну на основу чега је око две милијарде долара имовине иранске нације заплењено незаконито" наводи се у писму.

У априлу, Врховни суд САД пресудио је да ирански средства у вредности од две милијарде долара морају бити уступљена америчким породицама чији су рођаци убијени у Бејруту и ​​Саудијској Арабији за које су САД окривиле у времеснком периоду од 1983. и до 1996. године.

Наиме, писмо долази упркос привидном смиривању тензија између Техерана и Запада, и укидања већине санкција у оквиру наредног нуклеарног оквирног споразума.

Иран је на заплену средстава одговорио љутито у то време, називајући овај потез као "друмско разбојништво" и "нападом на имоивну". Средином јуна, откривено је да је Техеран поднео тужбу против Вашингтона Међународном суду правде.

"Људи у Ирану се надају да случај напада на имовину можете брзо решити Ваша екселенцијо, а који се у потпуности догодио током Вашег мандата, а сада већ пред крај, а што је и у супротности са свим међународним правним принципима и правилима,, " додао је Ахмадинеџад.

"Искрено Вам саветујем да не дозволите историјску клевету и горак догађај који ће бити забележен под Вашим именом," нагласио је Ахмадинеџад, додајући да ће се у супротном иранско историјско неповерење према САД продубити.

"Најлепше жеље за здравље и добробит свих народа", закључује се у писму.

Восток, РТ