Повратак руско-турског туризма

12-08-2016 11:49:16 | | / vostok.rs |


Туризам је био најјаче погођена грана привреде због затегнутих односа Русије и Турске. Након преговора Путина и Ердогана 9. августа, представници туризма се надају повратку чартер-летова између Русије и Турске.

Градоначелник округа Муратпаша Умит Ујсал изјавио је да је Анталија тешко погођена због насталих тензија, али да је град и даље безбедан за туристе.

„Два главна сектора Анталије, туризам и пољопривреда, нашла су се у дубокој кризи и претрпела су значајне губитке током руско-турских скандала. Имамо губитке од готово 90 одсто. Рецесија се наставља и постоје проблеми са извозом производње“, рекао је Ујсал.

„Надамо се да ће поново бити успостављени чартер-летови између Русије и Турске.“

Председник Хотелијерске федерације Турске Осман Ајик такође се нада да ће бити обновљени чартер-летови из Русије за Турску.

„Ако се спроведу мере, туризам би за неколико година могао да се врати на ниво од пре кризе“, објаснио је Ајик.

Председник Русије Владимир Путин је 9. августа најавио да је та земља одлучила да обнови чартер-летове за Турску.

„Разматрали смо опцију обнављања наших чартер-летова између Русије и Турске и мислим да је то само питање времена“, најавио је руски председник на конференцији за медије.

Осим тога, представници туризма желе да се укине визни режим између две земље.

„Туризам ће, пре свега, имати корист од тога“, истакао је Ајик.

Ајик је додао да је нормализација односа између две земље почела након што је Ердоган послао писмо извињења Путину.

„Руски туристи почели су поново да путују у Турску и туризам је помало оживео“, изјавио је председник Хотелијерске федерације Турске за Спутњик.

„Као резултат преговора одлучено је да буду укинуте све санкције. С тим у вези, надамо се брзом опоравку прилива туриста“, изјавио је Али Кизилдаг, председник Асоцијације професионалних хотелијера Турске.

Прошле године односи између Москве и Анкаре су се пореметили након што је Турска оборила руски авион Су-24 на небу изнад Сирије.

Владимир Путин се 9. августа састао са Реџепом Тајипом Ердоганом како би обновио економске везе између Русије и Турске.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут