Косово – „Света земља Србска“

01-07-2014 12:46:25 | | Двери/ mojenovosti.com |

„Два се царства задобити не могу. Два супротна царства. Или небо или земља, или тело или душа. Два се господара не могу служити. Или Христос или Христов супостат – противник. Не може се путовати на два супротна пута. Или низ воду или уз воду. Или тесним путем у небеско царство или широким у пропаст“ – писао нам је Свети Владика Николај док је немоћно и неправедно тамновао молећи се за духовно спасење србског рода, тадашњих и будућих генерација, проричући и ово безнађе у којем својевољно и одлучно тонемо.

Живимо у тешком и брзом времену, потпуно предани материјалним средствима и добрима које нам нуди овоземаљски свет. Изложени хладним ветровима модерног доба, погубљени у „благодатима“ савременог света, сметени на раскршћу путева којим кренути и куда поћи.

И тако нам тај нови начин живота истовремено и даје и одузима много. Много мање пружа, а много више узима. Олако препуштени забораву свега оног што је нашим далеким прецима било свето и важно, а који исписаше странице поносне и славне историје. Сетимо се старог Немање – Св. Симеона, зачетника лозе Немањића, и сина му Саве – „духовног оца српске нације“, Цара Лазара и Косовског боја, Милоша Обилића и других србских витезова, Карађорђа, Његошевог Косовског Завета...

И овог лета Господњег, док славимо име твоје, Свети Великомучениче Лазаре, милостиви Кнеже србски, који си у безнадежној борби и страдању, извојевао вечну славу, показујући и нама „деци овог века“ путању до небеског царства. Уздигао си се у непролазне висине, настанио у рајске баште, победио смрт и таму. Као верни слуга Христа- Бога нашег, придобио славу која траје, и трајаће до свршетка света. Као путовођа смерних и честитих, војсковођа храбрих и оданих, духовник грешних и покајаних, поставитељ камена темељца Завету, којег су следили твоји верни наследници, на којем су се клањали и заклињали. На месту, натопљеном србском крвљу, на којем вера побеђује неверу, где и до данашњих дана расту и цветају црвени божури, на равном и пространом - Косову пољу.

Не, нећемо заборавити, нећемо престати да те волимо и да се молимо за тебе света земљо србска. Косово – то није само реч, именица из школских уџбеника, појам из прочитаних књига, тема давно испеваних песама, парче земље на Балкану... Косово – то је нешто много скупље, јаче, вредније... „Место са којег се Србија пење у небо...“ – дирљиво рече Царица Милица вековима уназад, место страдалника и мученика, највећих светиња, место на којем се налазе врата наше отаџбине, место на којем почиње Србија...

Место на којем борба за „крст часни и слободу златну“ вековима не јењава, којe данас чврсто и пркосно газе, на којем се рађају и подижу туђинова деца, чује се громки смех и весела песма неких страних девојака и момака, одјекују јецаји остарелих србских мајки, звоне звона празних и опустелих манастира...

И јуче, и данас у овом трену, а можда и сутра док немо и непомично стојимо, ћутимо, чекамо нешто и неког, дозволимо мало себи и својој пољуљаној, малаксалој души, да се бар делимично сети наших вршњака, родитеља, деце... Намучених и напаћених Срба расутих по Косову, старих и немоћних, прогнаних и избеглих и свих оних који трпе патње, њихових непроспаваних ноћи и сваког наредног бојажљивог јутра. Да ли ово наступајуће лето може унети и мало топлине у та тугом премрзла тела, да ли ће се чути како старе гусле гуде, како плаче наша нејач, да ли неко зна где, у коме, и под којим небом куца храбро срце Јованово...? И тако у недоглед, у бесконачност, у море питања сметено и стидљиво тонемо, а одговора све мање, ни на видику, ни на помолу.

Тамно и магловито јунско јутро се рађа, рађа још један Видовдан, давно изнедрен и саткан крвљу и страдањем предака, рађа се како би истина и доброта заблистале у нама и око нас. Живећи у србском народу као дан херојске жртве, Видовдан памтимо по Боју на Косову, витешком полагању главе за реч, презирању овеземаљског и поклоњењу небеском царству, духовном и моралном васкрсењу али и помрачењу сопствене слободе кобном неслогом и злом издајом. Неслогом и издајом која нас је кроз дугу историју прождирала, бацала у ништавила, што нас и сад једе и суши, због које робујемо и тамнујемо. Видовдан нам прави и пушта потоке бистре воде како би опрали гордост, сузе и ране са срамног лица свог, окрепљује, надахњује, одржава...

Није лако пловити узбурканим морем, остати непољуљан на снажној олуји, ићи уз брда и стене, ходати по блату и на киши, није лако опредељење за узани пут до небеског царства, није лако бити Србин. Није лако, али је часно и поносно припадати роду православном, љубити и служити једино и само Бога, бити и најмањи делић небеске Србије.

Пођимо путем давних нам предака, друмовима којим су велики хероји и витезови корачали, запловимо дубоким морима с вером у Бога и Светог Саву, чујмо поруке наших светих отаца, погледајмо у јуче, у векове прохујале, да нам лакше буде данас и сутра. Ослушнимо још једном речи Светог нам Николаја где каже: „Бирајте Срби: Живот или смрт, част или срамоту, светлост или таму, Бога или ђавола. Бирајте. Бирајте или Христа или Барабу. Од тог избора зависила вам је сва ваша прошлост. Од тог зависиће и будућност“.


o Видовдану, 2014,

Наташа Л.

Јоханесбург