Кастро: Не провоцирајте Русију и Кину

14-08-2016 11:11:44 | | / vostok.rs |


Бивши кубански лидер Фидел Кастро упозорио је међународну заједницу да не упућује Русији и Кини провокације које би те две земље могле подстаћи да употребе нуклеарно оружје.

"Велике силе, као што су Русија и Кина, не смеју бити изложене претњама које ће их приморати да употребе нуклеарно оружје", поручио је Кастро у ауторском тексту који је данас, поводом његовог 90. рођендана, објављен у листу Гранма.

Народе Русије и Кине одликује велика храброст и интелигенција, додао је некадашњи вођа Кубанске револуције, који је у тексту, такође, критиковао старог непријатеља - Сједињене Америчке Државе.

У међувремену, председник Русије Владимир Путин данас је телефоном позвао Кастра да му и лично честита рођендан пошто му је претходно упутио телеграм, саопштио је Кремљ.

Путин је истакао лични допринос Кастра у успостављању независне модерне Кубе, јачању односа истинског пријатељства и стратешке сарадње са Русијом, пренео је Тас.

Фидел Алехандро Кастро Руз, кубански револуционар, бивши генерални секретар Комунистичке партије Кубе, председник и премијер Кубе напунио је 90 година.

Са свих функција званично се повукао 2008, након што је тешко оболео, а власт је препустио свом брату Раулу.