Чепурин: Спречити да Србија постане сиромашни додатак богатих земаља

15-08-2016 09:04:51 | | / vostok.rs |


Последњих година у Србији је дошло до консолидације власти, каже амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. Јасно је ко је лидер и наравно, премијеру то прија, али истовремено, на њему је гигантски терет одговорности за рад Владе, за Србију уопште, истакао је Чепурин у интервјуу "Спутњику".


Чепурин сматра да је "добро да се Влада ослања на солидну већину у парламенту, а и у друштву".

"Тешко је манипулисати таквом Владом, између осталог, и из иностранства. Истина је и да је опозиција подељена. Противуречности између опозиционих снага су знатно веће него несугласице између њих и Владе. Мислим да је конструктивна сарадња Владе и ових или оних опозиционих партија по неким питањима могућа. Све ово је добар основ за успешан рад Владе", нагласио је руски амбасадор.

Указао је да је "друга темељна ствар постојање политичке воље за промене".

"За нас је схватљив приоритет евроинтеграција који се традиционално декларише, иако сада будућност ЕУ за многе земље, укључујући и чланице ЕУ, није сасвим јасна. Београд на овај начин указује поверење Европској унији. Мислим да ће тај гест Београда бити оцењен по заслузи", рекао је Чепурин.

Према његовом мишљењу, "прави приоритет је да се нађе могућност за убрзани развој земље и побољшање животног стандарда".

"За Србију је важан и читав низ задатака: очување територијалног интегритета, `очување народа`, као што је говорио Александар Солжењицин, утврђивање међународног и регионалног положаја. Умногоме исте задатке има и Русија, која је већ направила низ енергичних потеза у том смеру. Други кључни заједнички задатак је да се спречи да Србија постане сиромашни додатак богатих земаља, већ да нађе свој пут развоја. У овом погледу сарадња с Русијом може да буде од интереса за Београд", навео је Чепурин.

Оцењује да је "пољопривреда Русије последњих година у великом успону, али да ће јој увек бити потребан увоз одређене робе из Србије и јужних земаља". Каже и да је важно што пре створити услове за повећање извоза одговарајућих квалитетних прехрамбених производа и тако "заузети место".

"Нема сумње да Влада Србије намерава да доприноси јачању економске сарадње с Русијом. Мислим да је важно правилно одредити перспективу, наћи нове облике и формате. Треба израчунати и одредити циљеве за повећање робне размене у наредне три-четири године. Треба поштовати интересе инвеститора", рекао је руски амбасадор.

"Посета Медведева знак поштовања"

Чепурин је нагласио да је, "с обзиром на то, веома важно што боље се припремити за предстојећу седницу Међувладиног комитета, која ће се по плану одржати у старом руском граду Суздаљу, удаљеном 150 километара од Москве".

"Са руске стране, на челу овог комитета је Дмитриј Рогозин. Очекујемо да се ускоро одреди копредседник са српске стране. Очекујемо у октобру и посету Београду руског премијера Дмитрија Медведева. Мислим да ће то бити веома важна, садржајна и свеобухватна посета. То је, такође, знак поштовања према Србији и Србима", рекао је Чепурин.

На питање да ли је задовољан простором који је посвећен односима са Русијом, он је навео да мисли да је "Русија била поменута у експозеу премијера четири пута".

"И то је било позитивно помињање. Али генерално, спољнополитички део програма је био веома лаконичан", оценио је Чепурин.

Упитан о томе да ли ће нова Влада Србије имати снаге да још унапреди односе са Русијом, у смислу Центра у Нишу, боље привредне сарадње, извоза "фијата" и других питања, Чепурин је одговорио да ће се "сва та питања свакако разматрати у Суздаљу за месец дана, као и током посете Дмитрија Медведева".

"Живимо у компликованом свету. То треба имати у виду. Али треба имати у виду и наше - српске и руске интересе", навео је руски амбасадор.

На питање да ли очекује оснивање неког посебног сектора или канцеларије за односе за Русијом, Чепурин је рекао да руска страна "очекује да ће Србија формирати стручни тим, који ће бити у стању да у краћем року одреди приоритете и да сваког дана конструктивно ради на њиховом остварењу".

"Не можемо да радимо на стари начин ако желимо да постигнемо суштински напредак", рекао је Чепурин за Спутњик.