ПРЕМИЕЈРА „БОРИСА ГОДУНОВА“ У СОФИЈИ -НА ОТОВРЕНОМ-ИСПРЕД ЦРКВЕ АЛЕКСНАДРА НЕВСКОГ

01-07-2014 05:11:17 | | / mojenovosti.com |

Премијера посвећена 100. годишњици рођења славног бугарског певача Бориса Христова
Грандиозни пројекат-извођење опере „Борис Годунов“ М.П. Мусоргског по замисли истакнутог бугарског оперског редитеља Пламена Карталова биће оставрен под отовореним небом у бугарској престоници испред храма „Светог

Александра Невског „ 27., 28., 29,.јуна, , 3. и 4. јула , уз учешће солиста, оркестра, хора техничке и производне базе Софијске опере .

Специјално за ову оперску представу испред историјског храма изграђена је огромна сцена дугачка 50 , а широка 36,5 метара као и трибине за са 1.400 седишта.
Главну улогу ( Бориса Годунова ) пева Светозар Рангелов у чијем је репеертоару више од 35 басових партија и Мартин Цонев,победник на неколико међународних такмичења у оперском певању

Диригент на три од укупно пет премијерних извођења ( јунским ) биће млади, али већ довољно познати музичар Константин Чудовски, рођен 23. јуна 1982. у Москви, који је 2008.по верзији часописа“ In the City био први од пет „најмлађих и харизматских диригената што су пунили оперске дворане „.Досада је дириговао на 19 представа, носилац је Почасне дипломе Савеза критичара Чилеа за дириговање опером „Борис Годунов „ у Градском позоришту Сантјага 2011. , чије је извођење добило признање као највећи догађај сезоне те године у Чилеу.

Представама 3. и 4. јула ће дириговати Борис Спасов, диригент Софијске опере.
Прва оригинална поставка из 1869

У новој поставки у Софији коришћена је прва редакција опере из 1869. г.коју никад Позоришни савет Дирекције царских теататара није дозвољавао да се постави на сцену правдјући такву одлуку одсутвом женске роле.

Пет верзија опере „Борис Годунов „

Подсећамно да постоји неколико редакција опере „Борис Годунов „ од којих су две самог Мусрогског (1869. И 1872. ), затим такође две редакције Римског Корсакова ( 1896. и 1908.), као и оркестарска редакција Дмитрија Шостаковича ( 1940.)

Управо баш она прва ауторска редакција по мишљењу самог диригента Константина Чудовског најпотпуније одговара његовим замислима о карактеру представе и ликовима „Бориса Годунова „.

За либрето је композитор Мусоргски користио истоимену Пушкинову трагедију као и материјале из Карамзинове књиге „Историја државе Русијске „
Догађаји у опери обухватају период владавине цара Бориса Годунова од 1508. до 1605. до почетка „Смутног времена“.

У тој одабраној историјској епизоди композитор је представио народ и цара као главне јунаке радње и покзао њихове односе.

Народ као велика личност одушевљена неком идејом

Мусоргски је писао:

„Ја схватам народ као велику личност која је одушевљена једном идејом. Мој задатак је да ту идеју пренесем и решим у опери „.

Премијера опере „Борис Годунов „ посвећена 100. годишњици рођења Бориса Христова
Премијера опере „Борис Годунов „у Софији је посвећена 100-годишњици рођења славног бугарског певача , Бориса Христова,као и 85. рођендану и Николаја Ђаурова и сећању на Николу Гјузељева.
Као знак посвете пре почетка сваке представе публици је омогућемо да слуша глас великог бугарског баса Бориса Христова.

Сцена са царским крунисањем Бориса Годунова почиње пред улазом у храм, „Св. Алексндра Невског „“ са звоњавом правих звона са црквеног звоника .

По замисли редитеља Пламена Карталова крунисање цара пред народом обавиће патријарх Јов , чију улогу игра драмски глумац Стојан Алексејев ( у либрету та епизода не постоји ).

У софијској представи редитељ је изменио и финале –царева смрт од душевних мука је показана као вазнесење .

У сценографији опере коришћени су реални и хиперболисани симболи древене Русије-живе брезе на сцени уживају заједно с руским православним иконама.

Редитељ Карталов , надахнут црно-белом графиком слиакра Бојана Донева под називом „Шине у небо „ створио је своју концепцију сценографије-гигантске крваво-црвене шине распоређене по целој сцени симболизују духовни пут.

А најзначајинија декоарција на чијем фону се одвија радња опере „Борис Годунов „-је величанствени храм „Св.Александра Невског „.

Уникални су и осветљење и звук –дело проефсионалаца из Словеније и са Кипра.
Бугарски медији и портали истичу да је извођење опере „Борис Годунов „ у Софији на отвореној сцени значајан догађај у културном прогараму престонице.

Пошто опера почиуње у 21 и траје до 24 сата, Градска управа Софије се побринула да јавни превоз ради до 1 ,30 .

Бранко Ракочевић