ДАНИ ДОСТОЈЕВСКОГ НА УЛИЦАМА ПЕТЕРБУРГА...

29-06-2014 05:17:45 | | / mojenovosti.com |

Становници северне руске престонице припремају се да 4. и 5. јула шетњама по центру града и другим манифестацијама традиционално обележе Дане Достојевског .

Организатори обећавају својим суграђанима и њиховим гостима достазагонетки,књижевнх мистификација ,хумора и трагедија,злочина и казни,и уопште „достојевштине „ у најбољем смслу те речи, а све ће то овог пута бити огрнуто мање или више прозирним плаштом мистике.

Манифестације ће се одржавати и у музеју Ане Ахматове у Фонамском дому,у Дечјој библиотеци „Пушкин „,у Градском музеју скулптуре на Тргу Александра Невског,у спомен-музеју „Ф. М. Достојевски“ на Кузњечком прелазу,у Библиотеци „Мајаквски „ на Фонтанки , у Музеју историје религије , у Библиотеци књижне графике на 7. Црвеноармијској улици.
Током та два дана у музејима , позориштима, биоскопским салама ,изложбеним дворанама и библиотекама Санкт Петерсбурга биће изводиће се прдставе, одржавати филмске пројекције,приређивати излжбе, одржавати предавања, и то све у оквиру једне једине теме-живот и стваралаштво Достојевског.

... И У МОСКВИ

А на улицама Москве ,родног града Достојевског , већ у суботу, 28. јуна,појавили су се глумци из петербуршкх позоришта у сценама из романа руског генијалног писца и мислиоца .

Овај културни праник посвећен великом руском и светском писцу одвијао се у оквиру широко замишљеног пројекта „Најбољи градови на Земљи „ као део прогарама „Дани великана „.

Моксвљани су на наш Видовдан уживали у пластичним и експресивним минијатурама које су у тумачећи ликове из позантих дела Достојевског изводили глумци из позоришта северене престонице:Санкт-петербуршког државног театра на Фонтанки,Драмског театра на Литејном и позоришта „Ленсовјета „.

На њихвом репертоару су били фрагменти из романа „Идиот „,“Браћа Карамазови
„,“Бедни људи „, „Коцкар“,“Двојник „, „Село Степанчиково „,“Зли дфуси „, „Злочин и казна „, „ Ујкин сан „.

Према замисли организатора, ликови из дела Достојевског обучени у костиме како их је аутор описао, шетали су Кузњецким мостом попут обичних грађана окупираних свакодневним пословима.
Иако је , као што је познато, већи део свог живота Фјодор Михајлович проживео у Петербургу,многи догађаји из њгове судбине везивали су га за Москву.
У садашљој руској престоници Достојвски је рођен, по њој шетао заједно с мајком , браћом и сестрама,почео да пише своја прва књижевна дела, упознао позориште.

Бранко Ракочевић