БУЂОНИ И КАЛИЊИН ВЕРНИ ЧИТАОЦИ ЕРОТСКЕ ЛИТЕРАТУРЕ

01-07-2014 05:19:50 | | / mojenovosti.com |

Крајем совјетске епохе затворено за чаитаоце одељење Руске државне библиотеке (РГБ ),у којему су чуване забрањене у СССР-у књиге еротског и порнографског садржаја, распоолагало је са 12.000 примерака.

О томе пишу The Moscow Times позивајучи се на сарадницу библитеке Марину Чорних која је репортера провела кроз депое „црног библиотечког фонда“.
Према подацима које је библотекарка РГБ обелоданила репеортету The Moscow Times, у совјетском добу пруступ забрањеном фонду су имали само неки високи функционери комунистичке партије, совјетске владе у Црвене армије.

По предању у забарањене одаје су радо залазили легендарни маршал Црвене армије Семјон Буђони и председник Президијума Врховног совејта СССР-а Михаил Калињин.
Историја затвореног депоа библотеке почиње од 1920-г. Ту су одлагали лиературу одузету од племства , банакара , индустријалаца и других представника класних непријатеља радничке класе и сељачког слоја Совјетске Русије .

Забрањени књижни фонд попуњаван је посебно популарном литературом из 1910-их година , коју су чиниле еротске брошуре и романи, познати у пререволуционарном времену као „ књиге за даме „.

У 1930.-им годинама колекција је попуњавана новим издањима или свеже заплењеном литературом ранијег порекла.

Најцењенија збирка у депоу збарањених издања припадала је Николају Скородумову, заменику директора Библиотека Московског државног унверзитета (МГУ), који је умро 1947. У његовом стану нађено је 40.000 примерака од којих је скоро 7 хиљада било еротског и поронографског садржаја.

Од 1960. г. у библиотеку је доспевало све редом.По речима библиотекарке Чорних, није било никакавог система.
„Они су овде одлагали све што би им се учинило неподобним.Тако су под забрану доспеваале плоче Битлса ( The Beatles ),затим брошура „Геј-то није добро „,енглеско издање „Камасутре „, мемоари бивше проституке Ксавер Холандер , роман“Стубови друштва „ Гора Видала и др.

Бранко Ракочевић