Чепурин: Посебне везе Републике Српске са Београдом нису никакво изненађење

15-08-2016 11:31:28 | | / vostok.rs |


Чепурин каже да посебне везе Републике Српске са Београдом нису никакво изненађење. "И ту, и тамо су Срби. Они живе у различитим државама, али све остало их тесно повезује", рекао је Чепурин за "Спутњик" и додао да је Балкан компликован регион, буре барута.

Када је реч о новој Влади Србије, Чепурин је рекао да је важно да она буде "просрбска", способна да заштити српске интересе и да не буде антируска.

Он је додао да ће се сва србско-руска питања, као што су Центар у Нишу, боља привредна сарадња, извоз србског "фијата" у Русију, бити разматрана у руском граду Суздаљу за месец дана, као и током посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији.

Чепурин је навео да се србски и руски интереси реално веома значајно подударају.

"Имамо много заједничког у доживљавању историје и садашњости. Наши преци нису волели поклич `Хајл Хитлер! Зиг хајл!`, а нама се данас не свиђа `Слава Украјини - херојима слава!` или `За дом спремни!`. Фашистички помагачи нису наши хероји", рекао је Чепурин.

Он је оценио да нема сумње да Влада Србије намерава да доприноси јачању економске сарадње с Русијом, те да је важно правилно одредити перспективу, наћи нове облике и формате.

Чепурин је истакао да је веома важна посета Медведева Србији у октобру, оценивши да ће то бити веома важна, садржајна и свеобухватна посета и да она представља знак поштовања према Србији и Србима.