Захарова о Авганистану, Турској, Сирији и САД

18-08-2016 05:22:33 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије позвало је држављане Русије да се уздрже од посете југоисточних делова Турске због учесталих оружаних напада, изјавила је званична представница Министарства Марија Захарова.

„Провинције Ван, Битлис и Елазиг су области Турске за које Министарство спољних послова Русије препоручује држављанима Русије да их не посећују“, изјавила је Захарова.

Захарова је додала да према првим подацима, нема повређених у данашњим нападима у Турској.

Москву забрињава примирје између талибана и ДАЕШ-а у Авганистану

Москва је забринута због извештаја о примирју између милитаната покрета талибана и авганистанског огранка ДАЕШ-а, рекла је Захарова.

„У оквиру ширења екстремиста у Авганистану веома велику забринутост изазивају извештаји о закључивању примирја између некадашњих непријатеља талибана и авганистанског огранка ДАЕШ-а. Нови фактор дестабилизације друштвено-политичке ситуације у Авганистану могло би бити заоштравање односа између председника Гане и главним извршним лицем Абдулом“, додала је Захарова.

У Москви указују на укупно погоршање безбедносне ситуације у Авганистану. Од посебног значаја су догађаји у јужној провинцији Хелманд, где је више од 90 одсто територије под контролом талибана, тешка ситуација постоји у источним и северним покрајинама, где талибани спроводе офанзивне операције.

Конструктиван рад са Турском, упркос суштинским неслагањима

Несугласице Русије и Турске о Сирији су значајне, али рад на њиховом решавању је конструктиван, истакла је Захарова.

„Имали смо несугласице са Турском о сиријском питању. Те несугласице могу да се решавају или конструктивним радом или не слушати један другог и уопште не прихватати аргументе. Овде је у питању реализација првог сценарија“, рекла је она.

Захарова је истакла да „смо почели конкретно да радимо са турском страном по сиријском питању и оцењујемо тај рад као конструктиван, позитиван. Постојећа неслагања не могу се решити за дан, зато што су то суштинска неслагања, суштинска питања, али радимо на томе и тај рад оцењујемо као конструктиван“.

Русија чини све да сарадња са САД у Сирији буде успешна

Москва чини све могуће да координација Русије и САД о Сирији буде завршена успешно. Тренутак је судбоносан, изјавила је Захарова.

„Може бити прекинуто оно што је већ урађено. Сада је процес веома сложен, тежак, сложен, и компликован: и на војном и дипломатском плану координације структуре, механизма, који треба да се постигне. Наравно, уколико неко жели да овај посао осујети, то је питање њихове пристрасности“, рекла је Захарова одговарајући на питање о изјавама америчких медија о могућем неуспеху договора Русије и САД о Сирији.

Званична представница Министарства спољних послова нагласила је да Москва жели и ради све што је могуће да се тај свакодневни преговарачки рад буде завршен успехом.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут