Сарадња Русије и САД у Сирији нема смисла

19-08-2016 10:35:50 | | / vostok.rs |


Стратешки задаци САД и Русије у Сирији се дијаметрално разликују и зато сарадња две земље у Сирији нема смисла, изјавио је амерички генерал у пензији, аналитичар и председник Института за ратне студије Џек Кин у интервјуу за телевизију „Фокс њуз“.

Телевизија наводи речи кандидата за председника САД из редова Републиканске странке Доналда Трампа да Москва и Вашингтон могу да нађу заједнички језик у борби против ДАЕШ-а. Осим тога, питање руско-америчке војне сарадње у Сирији поново је постало актуелно након што су руски бомбардери користили базу Хамадан у Ирану ради напада на позиције терориста.

Амерички генерал сматра да САД не треба да сарађују са Русијом, чак и ако две земље имају заједничког непријатеља. Према његовом мишљењу, позиције две земље се веома разликују по питању судбине Башара ел Асада и „умерене“ сиријске опозиције.

„Због чега постављати заједнички циљ са Русијом, ако су наши стратешки задаци дијаметрално различити? По мом мишљењу, то је бесмислено“, изјавио је Џек Кин.

Према речима генерала, покушај сарадње САД и Русије у Сирији је условљен тиме што многи у Белој кући сматрају да је обједињавање две земље око заједничког циља разуман приступ.

„Сада је администрација Обаме почела да размењује обавештајне податке са Русијом, притом, то се дешава тихо, без саопштења и упркос озбиљном противљењу Пентагона и специјалних служби“, рекао је Кин.

Министарство одбране САД и специјалне службе не желе да иду још даље — да поставе заједнички циљ и да тесно сарађују са Русијом у борби против ДАЕШ-а, додао је амерички генерал.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут